Länk till Q-Horse-behandlingen

https://evidensia.se/motion-capture-tar-steget-in-i-djursjukvarden/

Efter att AEgir genomgick denna näst intill Nasa-nivå-undersökning där man mäter trycket i steget, trycket i huvudrörelsen och trycket i hela kroppsrörelsen så är jag så djupt imponerad hur teknik kan hjälpa våra djur. Känns långt mer sympatiskt än att bedöva kroppsdelar för att genom uteslutningsmetoden se var den är halt eller har problem. Med Q-Horse så mäts rörelsemönstret och på så vis upptäcker man var problemet sitter och kan behandla rätt med en gång.

I min hästs fall så var det ingen hälta utan en låsning i ryggen som visades genom att han inte tog i med sitt höger bakben med samma tryck som med sitt vänstra. Detta påverkade hela hans balans och rörelsemönster. En orsak till varför han sett obalanserad ut vid ridning. För en ras som Islandshästen där gångarterna är helt centrala för hela sporten så spelar balansen prio1. Bra balans leder till att man kan träna styrka, spänst, kondition och på så vis över tid öva upp en gångart att bli en vackrare att titta på. Som ryttare känns det väldigt tydligt om gångarten är ren, stark och fin eller om det är en obalans som gör att allt känns lite kantigt och knepigt, det känns svårt.

MEN det finns alltid ett men. Själva mättekniken och systemet är uppbyggt på hästar som inte har 2 extra gångarter som Islandshästen har med sin tölt och pass. Tex ska man mäta när hästen travar på liten volt på ett cementgolv. Min häst som är 5-gångare och alltså kan röra sin kropp i flygande pass, dvs röra höger fram och höger bak samtidigt och sen byta till vänster fram och vänster bak i ett sväv-moment. Hästar som kan den rörelsen är inte lämpliga till att trava på små volter på cementgolv. AEgir såg blockhalt ut på alla 4 ben i den rörelsen. Han liksom frös hela kroppen och ville inte alls trava, eller kunde inte trava i den formen som önskades. Det är fysiskt omöjligt för den typen av häst att göra den rörelsen och visa upp trycket i steget och kroppen.

Alltså för att verkligen ge Q-Horse högsta möjliga betyg så krävs det. Vilket även Evidensia insåg en vidareutveckling av tekniken på Islandshästen. Man måste ta hänsyn till att en häst som har fler gångarter än 3 har ett annat rörelsemönster. När man ska använda Q-Horse på Islandshästar behöver man alltså justera tekniken och det digitala systemet som mäter trycket. Annars kommer varenda Islandshäst dömas ut som blockhalt och hopplösa fall bara för att deras rörelsemönster tillåter en flygande passgång men kanske inte lika mycket en svävande trav på liten volt på cementgolv.

Alla är bara lite olika. Tekniken ska justeras och anpassas, inte hästarna till tekniken. Enkelt som en plätt. Coolt med teknik är det oavsett.

#icelandichorse #islandshäst #irländskvarghund #irishcob #tinker #stallkatt #frökenhjortsbruksgård #prestige #stubben #hrimnir #topreiter #kullabygden #hästgårdiskåne #petrie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s