Att smita upp en lördag-morgon

Lördag-morgon och alla gårdens djur tjoade glatt god morgon kl 7. Samma tid som alla 365 mornar vi har tillsammans. Ibland är det segt i kroppen men så skuttar Coco & Billie upp och bara längtar efter att få fodra, byta täcken och leda ut i hagen. Ja, då känns fötterna lite lättare.

Alla ska få sitt av det goda. Keeva kommer ut först. Hon behöver få sträcka ut sin stora kropp över åkern bakom stallet som är vår vinterhage. Stor, lång och stark. Vacker som dröm är hon lilla varg-hunds-tösen. Hon blir i hagen ett tag.

Kycklingarna önskas god morgon med nytt vatten och mat. De smiter in under mamma-hönans vingar. Innan de blir tama är de inte så sociala. Men bedårande söta med sin fluffiga fjäder-dräkt. Piper och låter och de ser friska ut.

Pablo och de övriga hönsen lämnar redet på morgonen. De sitter sällan i hönshuset på dagen utan går hellre fritt, pickar i sig småkryp, ogräs, fallfrukt och sand-badar. Och he he ja, Pablo är ju uppenbart även så att säga ’aktiv’ på dagen.

Katterna slappar i sadelkammaren. De jagar möss på natten och sover på dagen. De har fria ingångar till stallet så de mår kalas hela högen.

Så våra älsklingar hästarna. Idag är det bus-väder med blåst och då har våra hästar regntäcke med fleece. Där gör man olika men våra får täcke för att hålla musklerna mjuka och varma. Ægir & Hermès som rids och tränas får kraft på morgonen. Hö äter de från kvälls-givan. Appe, som skulle äta dygnet runt om han fick fri tillgång får ingen mer frukost än sin halm. Han bantar och ska komma i form över vintern så vi inte får fetma-sjukdomar.

Coco gör allt själv med Hermès. Fodrar, byter täcken (jag får lägga på men hon knäpper ihop), tar ut i hagen. De är ett riktigt radar-par. Så fina tillsammans. Han sänker sitt huvud så hon ska nå av och på med grimman. Han är helt unik den hästen. Så fin.

Billie som redan är en riktig stall-tjej fixar med Ægir. Den stora, starka, busen blir som ett lamm i hennes hantering. Jag hjälper till men det mesta klarar hon med honom.

Så när alla djuren är på rätt plats, mätta och glada kan vi andra gå in för en skön morgon. En kopp nybryggt kaffe, en ost-macka och bara ta det lite lördag-förmiddag. Nice.

#icelandichorse #varhgund #irishcob #tinker #livetpålandet #bucasregntäcke #topreiter #stubben #prestigeitaly #islandshäst #frökenhjortsbruksgård #hästgårdiskåne #höganäshästcenter #leader

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s