Första 4-gången på riktigt på nästa stjärna

Så sent som på tävlingen i torsdags yrade jag om att oooooo nej, Hermès är absolut inte redo för V5. Nooooooo way. Han går bara T8.

Så hann det gå en fredag och en lördag förmiddag och tro på rackaren. Den lilla 6-åriga killen trummar på i en riktig V5 på ovalbanan i Örbyhof. Så roligt!! Positivt coachade av Anna Forsman som helt rätt bara räknade med att tjo och hej nu laddar vi på med V5-gångarterna. Iof bra, för då bara gör man ju allt av bara farten. Inte tänka så mycket – bara rid – tänk framåt – framåt – framåt.

Men ja då. Inte hybris nu. Vi har tusen saker kvar innan tävlings-premiär i V5. Men han fixade alla momenten. Ganska så galant men framförallt glatt och hyfsat problemfritt.

Kommer bli en riktigt bra häst det där en dag. Coco kommer få uppleva många roliga stunder med honom. Den som lever får se. Han behöver nog nåt/ett par mer år på sig för att bli helt balanserad och mer bärig.

Ægir fortsätter att trimmas i T3. Vi satsar bara på tölt. Försöker att hitta hela paketet av tänka framåt, samla, lyda, upp, fram i tölten. Vi blir lite för röriga och otydliga mot varandra när vi blandar in fler gångarter. Så. Vi väljer tölt som vi har lättast för och då är det ändå mega-trassel-svårt.

Vi har alla moment, långsamma tölten går med mer energi och lite snabbare. Steglängderna fungerar men obs! vi måste göra olika. Ægir är programmerad i ökningar så han älgar iväg själv när han kommer ur kurvan utan att vänta in mig och kommandot. Det funkar inte. Så vi får bryta hans kunskap och starta och stoppa på olika ställen. Han måste lyssna. Inte vara en radiostyrd robot som rattar sig själv.

Ökade tölten ligger busnära passen eller passtakten. Så mycket ben, mycket få med bakbenen, få upp honom så han inte dyker ner på bogarna. Fånga upp, flytta, fånga, flytta, få igång bakbenen. Upp. Fram. Upp. Fram.

Går han snabbt på bogarna. Då blir det ett kraschande reaplan. Omöjlig att stoppa. Omöjlig att styra. Omöjlig med allt. Dessutom är det fel och slitsamt för hans kropp. Så inte rida ökad tölt på bogarna utan upp på bakbenen och framåt. Lätt som en plätt med spänd mage. Plättlätt att säga, bussvårt att få till som vinst varje gång. Sånt är livet.

Nu har vi inga fler kurser och träningar inplanerade. Kalendern är tom. Den saknar även tävlingar. Vi laddade ju för sommar-cupen men den ställdes in. Så tja, kan vara så att vi pausar en stund.

Det är ju alltid lite nervöst att åka iväg. Den där konstanta känslan av att det är viktigare att inte göra fel än att göra rätt. Och till slut vet man inte längre vad som är rätt och fel. Förvirrande. Så ja, det är nog läge för en paus och bara landa i allt vi har lärt oss under våren. Våga lita på känslan av rätt. Bara lyfta nosen och stå på sig. Rätt är rätt.

Totalt sett över dagen är jag mega-nöjd med båda hästarna. Vi har massor att jobba på här på hemmaplan. Blir en rolig träningssommar som även kommer innehålla långa kvällsturer, strandturer och en och annan full-rulle-galopp 😃

Roligt var att Coco & Billie hängde med hela dagen. Duktiga tjejer!! Båda knep sig en ridtur på både Ægir & Hermès. Men det bjussar de så gärna på så det gick så klart bra.

Bredden på killarna är enorm. Rätt ut från ovalen och höga krav och trimma och jobba. Direkt ut och sänka pulsen, viljan och kraven och bjuda upp till dans som passar de små barnen. Makalösa hästar! Makalös ras. Tror utan att ha frågat att varenda häst på dagens kurs hade kunnat göra samma sak idag. Levererat på hög nivå och sen en handvändning senare bli mys-häst. Det är coolt. Fint. Och coolt.

Heja Islandshästen! 🇮🇸

Fotocred av Ægir: Sara – Tryggur fra Halahult

Fotocred Hermès: Marielle Gueye Andersson-Fotodesign

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s