Kl 08.00 – Vad ser du?

Det här med perception. Förväntningar. Vad man ser. Vad man behöver. Det är intressant.

Kl 08.00 imorse. Innan jobbdagen. Innan strålande sol. Innan mail, mobil, en global lansering och smarta idéer. Men efter en morgonkaffe.

Jag ser 2 riktigt fina ridpass med Hermès och Ægir. Perfekta förutsättningar. Lugnt. Lite vind. Harvad bana. Några cavaletti. En rundkorall. Allt finns. Bara att starta tränings-passen. Trav. Galopp. Tölt. Skritt. Lösgjorda hästar. Framåt. Och bakben. Framåt. Bakben. Framåt. Bakben.

Någon annan ser. För tidigt på morgonen. Jobbigt att träna. Det är för varmt. Inte banan. Jag vet inte vad jag ska göra på banan – jag saknar kartan. Det är bara olika vad man ser och läser in.

Jag la upp en bild på mig själv häromdagen. (Den 1a bilden ovan) För att jag var glad och pepp på att få träffa massa härliga sko-glada personer. Min xxxxx såg bara glittrande, strålande hjärtan. Min kollega en Kate Moss-twenty-something. En annan bara en provocerande störande glad person. Alla läser in så olika saker. Det handlar bara om dig som läser in. Inte mig som förmedlar.

Kursade häromsistens och innan kursen fick vi en lång förmaning om regelverket av uppförande. Här hade jag förväntat mig:

Adress. Parkerings-instruktion. Bygga-hage-instruktion. Finns vatten? Finns toalett? – Inget av det kom. Utan det var instruktion om att betala och att uppföra sig.

Här förmedlade jag en öppen önskan om att slippa bli uppfostrad i hur man ska uppföra sig på annans mark. All uppfostran gör mig ledsen, omotiverad och osugen.

Jag är ändå dryga 40år, har en egen pris-belönad väl fungerande gård, över 20år som konsult på ändå relativt sett väldigt hög nivå och har klarat liv-hanken med ganska fin bravur så här långt får jag tycka. Så tja, liten mänsklig respekt är väl på sin plats. Absolut inte röda mattan. Men lite högre nivå på dialogen.

Min perception och önskan innan en kurs är att få nödvändiga förkunskaper så det går att göra rätt. Typ då adress och parkeringsinfo och info om att ta med vatten till hästen eller inte.

Att man frågar, inte konstant ger beröm utan önskar en vuxen respekt. Då blir man automatiskt utfryst. Det är som att vända på en 5-krona. Pang! Hela gänget med hang arounds som ankungar efter mamma anka.

Det är intressant. Som fenomen. Jag är ju vuxen så i stort sett kan jag skaka det av mig. Det här händer inte bara mig. Tvärt om. Det är ett pågående fenomen. Ett beteende. Att så länge man betalar och håller tyst så är man accepterad.

Så snart du har en åsikt. En annan önskan. En idé. En önskan om att utveckla, om förändring, om förbättring. Då är det kylrummet.

Men varför? Jag förstår inte. Att de som vill och kan tänka utanför invanda mönster, de som vill hälsa, de som vill ha en kalas-fin hobby. Det är de som man sparkar på. Vi är väl där tillsammans? Försöker. Kämpar. Lastar. Svettas. Rider. Skrattar. Försöker. Gör rätt och fel. Helst då så lite och så få fel som möjligt.

Många tankar har gått genom mitt huvud. Känslor. Idéer. Viljan. Vad krävs om förkunskaper? Hur bemöter man sina kompisar till häst? Vilket klimat är mest utvecklande? Hur lämnar man feedback som bygger upp och inte skapar en avgrund.

Personligen tror jag på något så banalt enkelt som ett:

Hej!

Därifrån kan samtalet och dialogen börja flyta fritt. Men respekt och på en utvecklande nivå. Att vända för- och nackdelar. Att värdera bra och dåligt. Att aldrig stoppa och strypa dialogen, hoppet och möjligheterna.

Ha nu en fortsatt fin dag. Lycka till alla som ska tävla, visa och träna hästar i helgen. Vi har mini-semester och ska njuta av den.

Och tar orden slut. Så, du kan alltid landa en hundradels sekund. Du kan alltid säga – Hej!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s