Undrens tid är här – vi testade mjukt gummibett och trollade fram trav

Se på sjutton. Sim salabim. Gaedinga-traven kom som på beställning. Även på kortsidorna. Och i de läskiga, vingliga hörnen. Alltid besvärande att man både ska springa OCH svänga. I en och samma gångart. Alltså samma gångart med alla fyra benen samtidigt. Bus-besvärande.

Men med ett gummibett som är köpt till unghästarna för att få dem att vila på bettet. Med detta trevliga mjuka bomullsfluff i munnen så kunde matte = jag, sitta och hålla balansen och fixa (och paja det bra…) bäst jag vill. Ægir blev inte ett dugg störd. Han bara rattade på i traven, flög genom hörnen, sköt som en kanon ut på rakan.

Hade Stig H Johansson eller Lutfi Kolhjini eller nån annan höjdare till travkusk sett oss. Ja, då hade vi fått byta sadeln mot sulkyn. Ovalbanan till V75. Traven satt som en smäck.

Okej. Men hallå. Man travar väl med benen. Inte med munnen.

Helt rätt. Man travar med benen. Men om man har tappat traven, självförtroendet i traven och känslan för trav. Om man dessutom tycker att trav är lite svårt. Plus mega-känslig för alla signaler. Ja, då blir det bökigt att reda ut ekvationen när överambitiösa matte ska ‘hjälpa till’. Börja pilla och ratta och ge nya signaler när poletten för trav ännu inte ännu är helt där. När balansen, känslan och styrkan i traven inte är helt där.

Ja, när man lever i detta så blir livet oändligt mycket mer en dans på rosor med ett mjukt, gott gummibett som bara går att vila sina känsliga mungipor mot. Sluta den stora känsliga mulen. Bara vila. Trava. Låta benen gå. Ostörd. Lugn. Trampa. Trampa. Snabbt. Långsamt. Snabbt igen. Länga steget. Korta steget. Ostörd. Bara trava. Matte ska sitta stilla. Orörd. Bara åka med. Trava. Trava.

Känslan när en gångart är på väg tillbaka är bara helt magisk. Stark. Taktren. Balanserad. Rakt fram. I sväng. Snabb. Långsam. Traven är på väg tillbaka.

Jag ser att Ægir är minst lika lycklig som jag. Han vill göra rätt. Han ser så glad ut. Pigga ögon. Snabba fötter. Spetsade öron. Frustar avslappnat. Just nu förstår Ægir allt. Han förstår uppgifterna han får. Han löser de galant.

Idag min vän. Idag är en sån dag som vi låser in i minnesbanken. Så öppnar vi banken den dagen då vi förvirrar oss lite. Då vi behöver minnas idag – en dag då vi travade balanserat, taktrent och med tempoväxlingar.

God natt min skatt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s